Paws & Passports

inpaklijst

Onze inpaklijst voor een autovakantie met je hond

Onderwerpen

Wanneer je op autovakantie gaat met je hond moet je aan een hoop dingen denken. Om te voorkomen dat we dingen vergeten mee te nemen hebben we een handige inpaklijst gemaakt. Onderaan het artikel kun je de inpaklijst eenvoudig opslaan om zelf te gebruiken. We hebben onderscheid gemaakt tussen spullen die je onderweg nodig hebt en spullen die je op plaats van bestemming nodig hebt.

Onderweg

Water
Misschien wel het allerbelangrijkste: voldoende water. Neem altijd meer water mee dan je denkt nodig te hebben. Je weet namelijk nooit wat er onderweg kan gebeuren. Je kan op autovakantie met je hond pech krijgen of vast komen te staan in de file. Met name in het buitenland kan dit voor flinke vertraging zorgen. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid en voldoende reserve water bij je hebt voor je hond.

Paspoort
Wanneer je op reis gaat met je hond moet je altijd het paspoort meenemen. Zo weten de autoriteiten in het buitenland alles wat ze moeten weten over jouw viervoeter.

Speeltjes
Je hond kan tijdens de autorit onrustig worden van het lang stilzitten. Wij nemen daardoor altijd een aantal speeltjes mee om ze onderweg te entertainen als het nodig is. Zorg ervoor dat ze de speeltjes niet makkelijk kunnen inslikken, dit kan tijdens het rijden voor extra gevaarlijke situaties zorgen. Wij nemen speeltjes mee waar ze bijvoorbeeld op kunnen knabbelen, zoals de Beeztees Puppy Kauwring, een (olijfhout) kauwtak of touw.

Voer en voerbakken
Als je lang onderweg bent moet je je honden tussendoor wellicht voeren. Wij nemen daarom altijd een kleine hoeveelheid voer mee in de auto waar we makkelijk bij komen. Zo hoeven we niet te gaan zoeken in onze bagage. We hebben twee lichte, plastic voerbakken mee voor onderweg. Deze vullen we met voer en water wanneer we pauzeren.

Snacks
Met kleine snacks verwennen en belonen we onze honden tijdens de autoreis. Let op dat dit geen snacks zijn waar ze zich in kunnen verslikken. We gebruiken daarom tijdens de autoreis kleine trainingssnacks.

Autogordel
Wel zo veilig en in een aantal landen verplicht: een autogordel voor je hond. Deze maken we vast aan het tuigje dat ze tijdens de autorit aanhebben. Hiermee hebben ze genoeg ruimte om zich te bewegen op de achterbank maar vliegen ze niet meteen naar voren als er ooit iets zou gebeuren.

Bench
Deze gebruiken wij zelf niet, maar kan wel handig zijn voor jou en hond. Vooral als je bijvoorbeeld ook kinderen hebt en je hond gaat in de achterbak. In de bench heeft je hond zijn eigen, veilige plekje. Wanneer je geen autogordel gebruikt in de landen waar dit verplicht is moet je een bench gebruiken. Let wel op dat je een speciale auto bench gebruikt: een gewone bench is niet geschikt.

Deken
Deze tip kregen we van onze dierenarts. De deken is niet alleen om te voorkomen dat de haren van onze honden overal gaan zitten, maar ook om ze gerust te stellen. Een paar dagen voor vertrek leggen we de deken al in huis en gaan ze erop liggen. Zo neemt de deken de geur van thuis mee op reis.

Op bestemming

Voer en voerbakken
In de meeste accommodaties zijn geen voerbakken aanwezig. Je kunt natuurlijk twee normale bakker gebruiken, maar voor de autoreis hebben we toch al bakken bij ons die we kunnen gebruiken. Het voer nemen we mee in een handige voer container. Ga voor een container waar genoeg voer in past en die stevig is.

Snacks
Voor de rest van de vakantie nemen we ook snacks mee die groter zijn en waar ze op kunnen kauwen.

Speeltjes
Afhankelijk van waar we naartoe gaan nemen we ballen, touwen, frisbees of andere speeltjes mee. Kijk voor vertrek welke speeltjes geschikt zijn zodat je niet onnodig spullen meeneemt.

Lange riem
Op vakantie nemen we altijd een extra lange riem mee. Handig als we ergens gaan wandelen waar we ze niet los durven laten, of als de accommodatie een tuin heeft die niet afgesloten is. Aan de lange riem hebben ze veel vrijheid en hoeven wij ons niet druk te maken over ontsnappingspogingen: win-win!

Koelmat
Ga je naar een warme plek op vakantie? Een koelmat kan handig zijn om je hond wat verkoeling te bieden. Een koelmat neemt weinig plek in beslag dus we hebben hem bij ons voor het geval dat. Niet alle honden houden er van: Jimmy moet er niets van hebben, maar Zara ligt er graag op als het warm is.

Ventilator
Niet alle accommodaties zijn voorzien van airco. Om onze honden (en ons zelf) op deze plekken toch een beetje af te laten koelen nemen we dan zelf een ventilator mee. Jimmy en Zara vinden het heerlijk en zorgen dat ze altijd binnen het bereik van de ventilator gaan liggen.

Mand
Laat je hond zich snel thuis voelen door zijn eigen mand mee te nemen. Zo heeft de hond meteen zijn eigen vertrouwde plek. In de meeste accommodaties mag de hond niet op de meubels. Als er dan ook geen tapijt is kan je hond moeite hebben met het vinden van een fijne plek zonder zijn mand. Wij nemen de mand mee op de achterbank. Hierin liggen ze ook tijdens de autoreis.

Reserveriem
Laatste tip: neem een reserveriem mee. Het is nooit handig als je riem stuk gaat, maar op vakantie kan het extra lastig zijn om hem snel te laten repareren of een nieuwe te kopen. Een extra riem neemt weinig ruimte in beslag en is het dubbel en dwars waard als je hem nodig hebt. Geloof ons 🙂

De inpaklijst

Sla de inpaklijst hieronder op zodat je hem makkelijk bij de hand hebt voor jouw volgende autoreis met de hond.

Onze inpaklijst voor wanneer we op autovakantie gaan met onze honden.

Hopelijk ga je met deze inpaklijst goed voorbereid op autovakantie. Heb je aanvullingen op onze checklist? Help anderen en laat het ons weten!

Picture of Over ons
Over ons

Wij zijn Maud en Luc van Paws & Passports. We doen niets liever dan op avontuur gaan in het binnen- of buitenland met onze twee shiba inu's Jimmy en Zara. Op deze reisblog delen we onze ervaringen en tips met andere hondeneigenaren die gek zijn op reizen.

Onderwerpen

Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *