Paws & Passports

Met je hond naar het strand: Onze tips voor een heerlijke dag aan zee

Onderwerpen

Met mooi weer met je hond naar het strand betekent een heerlijke dag voor jou en je viervoeter. Of je nu in Nederland met je hond het strand gaat of als je op reis bent, met de tips in dit artikel ontdek je hoe er een topdag van maakt voor jou en je hond.

Waarom met je hond naar het strand?

Voor je hond is het strand  één grote speeltuin vol zand en water. Hij kan hier helemaal zijn energie kwijt door te rennen, spelen, graven en zwemmen. Als je je hond los laat lopen als je met je hond naar het strand gaat, heeft hij alle vrijheid om zelf op ontdekken uit te gaan en dankzij het goede overzicht op een strand verlies je hem niet snel uit het oog. En zelf kan je met hem meedoen of gewoon heerlijk relaxen. Win win!

 

De voorbereiding

Zoals de meeste tripjes die je maakt met je hond, helpt een goede voorbereiding enorm als je met je hond naar het strand gaat. Zo voorkom je teleurstellingen, vergeet je geen belangrijke spullen en zorg je voor een veilig avontuur met je hond.

1. Onderzoek je bestemming

Het belangrijkste is natuurlijk om te checken of het strand waar je naar toe wil hond vriendelijk is. Er zijn stranden met speciale zones waar je met je hond mag komen. Op sommige stranden zijn honden binnen bepaalde zones toegestaan of op specifieke tijdstippen. Er zijn ook stranden waar je hond helemaal niet welkom is. 

2. Vaccinaties en gezondheid

Controleer voordat je met je hond naar het strand gaat met je hond of alle vaccinaties nog geldig zijn. Vlooien- en tekenpreventie komt ook goed van pas op het strand. Let ook op of je hond geen (open) wonden heeft die geïnfecteerd kunnen worden door het zand of zeewater. 

3. Inpakken

Bereid je maar voor: een dagje met je hond naar het strand betekent slepen met veel spullen. Je neemt niet alleen zonnebrandcrème en handdoeken mee maar ook spullen om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

   • Voer en drinkbakken 

   • Parasol of strandtent

   • Voldoende water

   • Speeltjes

   • (Koel)deken

   • Lange riem

   • Poepzakjes

  Met je hond op het strand

  Ben je met je hond op het strand  aangekomen? Dan kan het feest pas echt beginnen. Als je de volgende 3 tips volgt kan er weinig fout gaan tijdens jullie stranddag.

  1. Veiligheid voorop

  Zelfs als een strand hond vriendelijk is kan zijn dat je hond aangelijnd moet blijven. Meestal staan de regels van het strand op een aantal plekken aangegeven. Door de regels in acht te nemen voorkom je onveilige en onprettige situaties voor je hond en de mensen en dieren om je heen. 

   

  2. Zorg voor schaduw

  In de volle zon kan het snel te warm worden voor je hond. Probeer je hond op het heetste van de dag, tussen 12.00 en 18.00, uit de zon te houden. Zoek daarom een plekje in de schaduw als het kan of creëer zelf schaduw met een parasol of strandtent.

  Zorg voor schaduw voor jou en je hond > (decathlon affiliate)

  3. Water

  Een dag op het strand kan voor je hond intensief zijn. Zorg dat je hond regelmatig vers water kan drinken en voorkom dat hij uit de zee drinkt. Het zeewater kan door het hoge zoutgehalte namelijk leiden tot een zoutvergiftiging. 

  4. Voorkom verbanden in de zon

  Net als mensen kan een hond zich verbranden in de zon. Het zand op het strand kan in de zon wel meer dan 50 graden Celsius worden. Dit kan ervoor zorgen dat je hond zijn pootjes verbrand als hij hier doorheen loopt. Loop daarom zo veel mogelijk door nat zand, op vlonders, door gras en in de schaduw. 

  Ook kan de huid van je hond sneller verbranden op plekken waar weinig haren zijn. Om dit te voorkomen kun je speciale zonnebrand voor honden gebruiken als je met je hond naar het strand gaat. Smeer je hond dan in op plekken plekken met weinig haar zoals de buik en liezen en witte delen

  Wat te doen met je hond op het strand

  Als je met je hond naar het strand gaat denk je al snel aan zwemmen. Er zijn echter veel meer dingen om met je hond te doen aan zee. We zetten onze favorieten op een rij:

  1. Pootjebaden 

  Misschien nog wel beter voor je hond dan zwemmen: pootjebaden! Je hond kan heerlijk in het ondiepe afkoelen zonder echt te hoeven zwemmen. Zorg dat je altijd in de buurt bent om je hond in de gaten te houden als hij gaat zwemmen. Als hij toch in het diepe terechtkomt kan de stroming hem dieper de zee intrekken waardoor hij misschien zelf niet eruit kan zwemmen. 

  2. Bal/frisbee

  De uitgestrekte vlakte van een strand is perfect om samen met je hond en een bal of frisbee te spelen. 

  3. Speuren/graven

  De meeste honden zijn gek op graven. Als je met je hond naar het strand gaat kan hij zich hier helemaal uitleven zonder schade aan te richten aan bijvoorbeeld je tuin. Verstop kleine snacks 

  4. Relaxen

  Na al dat spelen, rennen en zwemmen is je hond waarschijnlijk net als jij toe aan wat rust. Creëer een fijne plek waar je hond in alle rust en in de schaduw bij kan komen. Zo 

  5. Trainen

  Het strand is ook een ideale plek om samen met je hond te trainen. Hij kan hier namelijk wennen aan omgevingsgeluiden en afleidingen maar het strand is ook groot genoeg om een rustige plek te vinden waar je zijn aandacht kan vasthouden. 

  Wat je niet met je hond moet doen op strand

  Naast alle leuke dingen je kan doen met je harige vriend zijn er ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen als je met je hond naar het strand gaat. We zetten de belangrijkste dingen op een rij:

  1. Je hond dwingen om te zwemmen

  Niet elke hond houd van water. De een sprint richting een waterplas zodra hij water ziet of ruikt, de ander blijft liever op het droge. Sommige honden zijn zelfs bang voor water. Als je hond niet uit zichzelf het water ingaat moet je dit nooit forceren door hem erin te duwen, dragen of gooien. Dit maakt de angst voor water alleen maar erger en kan ook zijn vertrouwen in jou beschadigen. Er zijn wel manieren om hem te leren dat water niet eng is door hem veilig kennis te laten maken met water. Hoe je je hond kan leren om te zwemmen lees je bijvoorbeeld hier.

  2. Je hond uitputten

  Spelen is leuk, maar geef je hond ook voldoende rust. Op het strand kan je hond in al zijn enthousiasme vergeten om zelf zijn rust te pakken. Dit kan leiden tot uitputting en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je herkent uitputting bij je hond o.a. aan de volgende kenmerken:

   • Je hond voelt warm aan

   • Hij luistert minder goed

   • Rode ogen

   • Gespannen kop

   • Slechtere coördinatie 

  Merk je dat je hond vermoeid of uitgeput raakt? Geef hem dan rust, schaduw en de mogelijkheid om te eten of te drinken. Ga hem dan niet meer uitdagen om te spelen of trainen. Vind je hond het lastig om tussen alle afleiding zijn rust te nemen? Leg hem dan aan de lijn en zoek een plek uit waar geen andere honden ziet rennen en spelen.

  3. In te koud water laten zwemmen

  Het is niet alleen in de zomer leuk om met je hond naar het strand te gaan. Ook in de winter kun je er een heerlijke dag van maken. Let wel goed op dat je hond bij te koude temperaturen niet het water ingaat. Dit kan leiden tot een shockreactie en verdrinking. 

  4. Je hond helemaal nat maken

  Het lijkt misschien een goed idee als je het gevoel hebt dat je hond het warm heeft: je hond laten afkoelen door water over hem heen te gieten. Dit werkt helaas averechts. De vacht van je hond is het beste in staat om warmte kwijt te raken als ‘ie droog is. Het water zorgt juist als een soort deken ervoor dat de warmte minder goed kan worden afgevoerd. 

  Thuis na een dag naar het strand met je hond

  Na een heerlijke dag aan het strand met je hond is het slim om je hond even goed te controleren. Check bijvoorbeeld op Tekenbeten, Verwondingen en zand tussen kussentjes van je hond. Als er te lang vochtig zand tussen de pootjes van je hond zit kan dit leiden tot irritaties of ontstekingen.

  Kortom, een strandvakantie met je hond kan een onvergetelijke ervaring zijn. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor veiligheid en plezier, kunnen jij en je trouwe viervoeter samen genieten van de zon, zee en strand. Dus pak je strandlaken en hondenspeelgoed in en ga op weg naar avontuur!

  Uitgeput en voldaan naar huis na een heerlijke dag aan het strand.
  Picture of Over ons
  Over ons

  Wij zijn Maud en Luc van Paws & Passports. We doen niets liever dan op avontuur gaan in het binnen- of buitenland met onze twee shiba inu's Jimmy en Zara. Op deze reisblog delen we onze ervaringen en tips met andere hondeneigenaren die gek zijn op reizen.

  Onderwerpen

  Deel via: