Paws & Passports

Met je hond naar Zwitserland – Alles wat je moet weten!

Onderwerpen

Zwitserland, het land van majestueuze bergen, prachtige meren en schilderachtige dorpjes, staat bekend om zijn adembenemende landschappen. De ideale bestemming om samen met je viervoeter te ontdekken. Zwitserland is namelijk mega hondvriendelijk! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je met hond naar Zwitserland op reis wil gaan. 

Hoe hondvriendelijk is Zwitserland?

Zwitserland is een hondvriendelijk land waar je samen met je viervoeter kunt genieten van de prachtige natuur.

Beste reistijd voor Zwitserland met je hond

Zwitserland heeft het hele jaar door iets te bieden, maar de beste tijd om met je hond te reizen is vaak in de lente en zomer. De milde temperaturen maken het aangenaam om buitenactiviteiten te ondernemen. Vermijd echter het hoogseizoen als je de drukte wilt vermijden. In de wintermaanden zijn sommige gebieden perfect voor hondenliefhebbers, vooral als je dol bent op sneeuw en wintersport.

Hoe kom je het beste met je hond in Zwitserland?

Er zijn verschillende manieren om met je hond naar Zwitserland te gaan. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Auto

Met de auto reizen naar Zwitserland is een uitstekende optie als je flexibiliteit en comfort wilt. Zorg ervoor dat je hond comfortabel en veilig in de auto zit, en neem regelmatig pauzes voor wandelingen en plaspauzes.

Trein

Zwitserland heeft een uitstekend spoornetwerk en in de meeste treinen in Zwitserland zijn honden toegestaan. Als je hond op schoot past hoef je meestal geen ticket te kopen en reist je hond gratis. Voor grote honden geldt een tarief van 50% van een normaal kaartje. Check van tevoren voor de zekerheid of je hond een ticket nodig heeft en welke regels van toepassing zijn.

Vliegtuig

Gaan jij en je hond liever met het vliegtuig op reis? Dan kunnen jullie ook naar Zwitserland vliegen. Controleer van te voren de regels van de luchtvaartmaatschappij voor het reizen met huisdieren. Zwitserland heeft internationale luchthavens, maar bereid je goed voor op de vlucht en zorg ervoor dat je hond comfortabel en veilig is.

De meest hondvriendelijke steden in Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn gastvrije houding tegenover huisdieren. Enkele van de meest hondvriendelijke steden zijn Zürich, Genève en Bern. Deze steden bieden tal van hondvriendelijke parken, accommodaties en zelfs restaurants waar je viervoeter welkom is.

De mooiste gebieden in Zwitserland voor jou en je hond

Wallis Graubünden

Onze tips voor een heerlijke vakantie naar Zwitserland met je hond

Ontdek de Lecky Trails

Op verschillende plekken door heel Zwitserland vind je Lecky Trails. Dit zijn wandelroutes die extra geschikt zijn voor honden. Denk aan water, zoals een beekje of rivier, losloopgebieden onderweg of zelfs speciale spel- en trainingelementen. Als je een Lecky Trail volgt hoef je je geen zorgen te maken of de route geschikt is voor je hond. Ook kun je er vanuit gaan dat horecagelegenheden aan deze routes hondvriendelijk zijn, zodat je zonder zorgen bij kunt komen tijdens je hike.
 

Hondvriendelijke accommodaties:

Kies voor hotels, pensions of vakantiewoningen die specifiek hondvriendelijk zijn. Veel accommodaties bieden zelfs speciale voorzieningen voor je hond.

Verken de natuur

 Zwitserland staat bekend om zijn prachtige wandelroutes. Vergeet niet dat sommige natuurgebieden beperkingen hebben voor honden, dus controleer van tevoren de regels.

Hondenparken

Ontdek de hondenparken in de steden waar je viervoeter vrij kan rondrennen en andere honden kan ontmoeten.

Hondvriendelijke activiteiten

Zwitserland biedt een scala aan hondvriendelijke activiteiten, zoals hondensleeën in de winter of wandelen langs de vele meren in de zomer.

Regels voor honden in Zwitserland

Als je met je hond naar Zwitserland reist moet je in het bezit zijn van een geldig Europees dierenpaspoort van je hond. De vermeldingen van de verplichte vaccinaties in het paspoort is verplicht. Zorg ervoor dat je hond up-to-date is met vaccinaties tegen rabiës en andere relevante ziekten. Het paspoort is het bewijs dat je hond deze inentingen gehad heeft.

Daarnaast moet je hond gechipt zijn met een microchip. Deze moet geplaatst en geregistreerd zijn vóór de rabiësinenting.

Je mag met maximaal 5 honden tegelijk naar Zwitserland reizen. Als je je hond in de auto vervoert naar en in Zwitserland mag de hond geen afleiding zijn tijdens het rijden. Zorg ervoor dat hij dus goed en veilig vast zit.

De regels over aanlijnen en loslopen van honden verschilt per gemeente in. In steden moet je hond vrijwel altijd aangelijnd blijven, op aangewezen uitlaatzones na. In de natuur en in parken staat vaak aangegeven of je hond aangelijnd moet blijven of los mag lopen. In het voorjaar (van maart tot en met mei) moeten honden in de natuur altijd aangelijnd blijven in verband met jong wild.

Zwitserland is een net land. Je zult daarom heel veel prullenbakken voor hondenpoep vinden waar je gratis zakjes kunt pakken. Deze staan niet alleen in de steden, maar ook afgelegen plekken en in de natuur. 

Vaccinaties voor je hond in Zwitserland

Als je met je hond naar Zwitserland reist is het belangrijk dat je hond van een aantal inentingen is voorzien. In Zwitserland is het verplicht dat je hond is ingeënt tegen rabies (hondsdolheid). Deze inenting is in Zwitserland geldig na 21 dagen óf vanaf de datum van de booster-vaccinatie. Als je hond jonger is dan 3 maanden mag hij nog niet worden ingeent voor Rabiës. Zorg dan dat de moeder (mét geldige inenting) van je puppy aanwezig is.

De rabiës inenting is geldig tot en met de datum die vermeld staat in het paspoort van je hond. Als er geen einddatum vermeld staat is de vaccinatie tot 1 jaar na de inenting geldig.

Handige links

 

Kortom, Zwitserland is een perfecte bestemming voor reizigers met honden. Volg deze gids, plan je reis goed en geniet van de spectaculaire Zwitserse landschappen met je trouwe metgezel aan je zijde. Veel plezier!

Picture of Over ons
Over ons

Wij zijn Maud en Luc van Paws & Passports. We doen niets liever dan op avontuur gaan in het binnen- of buitenland met onze twee shiba inu's Jimmy en Zara. Op deze reisblog delen we onze ervaringen en tips met andere hondeneigenaren die gek zijn op reizen.

Onderwerpen

Deel via: