Paws & Passports

Wandelen

Ontdek de Brunssummerheide met je hond

Onderwerpen

Over de Brunssumerheide

In het zuiden van Limburg, op het grensgebied van gemeentes Brunssum, Landgraaf en Heerlen, ligt de Brunssummerheide. Het natuurgebied is zo’n 600 hectare en bestaat uit naaldbossen, loofbossen, heidevelden, heuvels en zandvlakten. Je kunt er heerlijk wandelen door een van de vele routes te volgen of zelf op ontdekking te gaan.

Op de Brunssummerheide geld een aanlijnplicht voor honden. Er zijn een aantal losloopgebieden waar je hond los mag lopen, de locatie ervan vind je in dit artikel


Wandelen

Je kan op de Brunssummerheide kiezen uit 5 wandelroutes die door middel van gekleurde paaltjes zijn uitgezet. Je kan de Brunssummerheide natuurlijk ook helemaal zelf ontdekken door je eigen route uit te stippelen. De routes zijn:

Lichtgroen – 4,92 kilometer

Lichtblauw – 4,7 kilometer

Rood – 3 kilometer

Geel – 2,5 kilometer

Donkergroen – 12,9 kilometer

Oranje – Beleefpad – 1 kilometer

Helemaal genieten met je hond doe je op een van de 3 losloopgebieden. Deze losloopgebieden liggen vlak bij de parkeerplaats Schaapskooiweg. De precieze locatie van de losloopgebieden op de Brunssummerheide zie je hieronder.

Losloopgebied Brunssummerheide vanaf parkeerplaats Schaapskooi

Tips

Ben je van plan met je hond de Brunssummerheide te ontdekken? Denk dan aan;

Goede schoenen
De Brunssummerheide heeft veel hoogteverschillen en de ondergrond is vaak ongelijk. De ene keer loop je op een verhard wandelpad, dan over naalden in het bos of door het losse zand. Om blessures te voorkomen en te zorgen dat je overal genoeg grip hebt zijn goede schoenen een must!

Eten en drinken
Neem bij een lange wandeling over de Brunssummerheide genoeg eten en drinken mee. Onderweg zijn er namelijk geen mogelijkheden om iets te kopen. Aan het begin van de route is wel een restaurant waar je iets kan eten en drinken.


Lange lijn
Op twee losloopgebieden na geldt er een aanlijnplicht op de hele Brunssummerheide. Neem daarom een extra lange riem mee voor je hond zodat hij toch kan genieten van wat extra vrijheid. Vooral op de zandvlakte een must!

Eten en drinken

In en rondom de Brunssummerheide vind je verschillende horecagelegenheden waar jij en je hond heerlijk kunnen bijkomen na een wandeling over de Brunssummerheide.

 1. Restaurant Schrieversheide
  https://www.restaurantschrieversheide.nl/

  Dit eenvoudige restaurant/pannenkoekenhuis de enige horecagelegenheid die op de Brunssummerheide zelf ligt. Het is een zelfbediening restaurant en honden zijn hier helaas alleen op het terras toegestaan. In de zomer natuurlijk geen probleem, maar in de winter wel iets om rekening mee te houden. Restaurant Schrieversheide vind je hier.

 2. Brasserie De Uitvlucht
  https://deuitvlucht.nl/

  Deze gezellige brasserie ligt op het Europarcs vakantiepark en heeft een heerlijk terras met vrij uitzicht. In de zomer kun je ook zwemmen in het ernaast gelegen natuurbad. Je vindt Brasserie De Uitvlucht aan de Brunssummerheide hier.

Parkeren

Er zijn verschillende plekken waar je kan parkeren om de Brunssummerheide te ontdekken met je hond.

 1. Parkeerplaats Brunssummerheide Schaapskooiweg
  Schaapskooiweg, 6414 EL Heerlen

  Dit is de officiële parkeerplaats van de Brunssummerheide. De meeste routes starten hier en je vind er Restaurant Schrieversheide. Het nadeel is dat de parkeerplaats vooral bij goed weer heel erg druk kan zijn. Kom dus vroeg (of laat) of gebruik een van de andere parkeerplaatsen in de buurt.

 2. Parkeerplaats Toeristenweg, Landgraaf
  Toeristenweg 6373, Landgraaf

  Deze parkeerplaats ligt aan de andere kant van de Brunssummerheide en ligt beschut dankzij de ligging in het bos. Op warme dagen blijft de auto lekker koel dankzij de schaduw van de bomen.

 3. Parkeerplaats Nieuwenhagerweg
  Nieuwenhagerweg, Landgraaf

  Rustige parkeerplaats vanuit waar je makkelijk de Brunssummerheide op kan. Een nadeel is dat je hier relatief ver van het restaurant op de Brunssummerheide zit.

 4. Parkeerplaats Sportpark in de Struiken (SV Langeberg)
  Hendrick Averkamp 1, 6445 EK Brunssum

  Deze parkeerplaats is onderdeel van de voetbalclub SV Langeberg. Vanaf deze parkeerplaats loop je direct de Brunssummerheide op. Houd er rekening mee dat het ook hier druk kan zijn door activiteiten op het sportcomplex.

Verblijf

Wil je langer genieten van dit heerlijke natuurgebied of de omgeving verder verkennen?

EuroParcs Brunssumerheide

Aan de rand van de Brunssummerheide ligt EuroParcs Brunssummerheide. Dit kleinschalige park, midden in de natuur, is een perfecte uitvalsbasis voor jou en je viervoeter om de Brunssummerheide te ontdekken. Het park is van alle gemakken voorzien en heeft zelfs chalets met omheinde tuin. Zo hebben jij en je hond de vrijheid om optimaal te genieten van je verblijf.

Picture of Over ons
Over ons

Wij zijn Maud en Luc van Paws & Passports. We doen niets liever dan op avontuur gaan in het binnen- of buitenland met onze twee shiba inu's Jimmy en Zara. Op deze reisblog delen we onze ervaringen en tips met andere hondeneigenaren die gek zijn op reizen.

Onderwerpen

Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *