Paws & Passports

Op autovakantie met je hond: 7 belangrijke tips

Onderwerpen

Wanneer je met je hond op vakantie wil, is een autovakantie vaak het makkelijkste. Je bent flexibel, kan stoppen wanneer nodig is en kan veel spullen meenemen naar je bestemming. Om de autovakantie met je hond tot een succes te maken hebben we onze tips verzameld. Zo weet je zeker dat je hond ook een veilige, comfortabele en leuke reis heeft!

1. Zorg voor een comfortabele en veilige reisplek

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Je moet er niet aan denken dat je hond iets overkomt omdat hij niet veilig vervoerd wordt. Zorg dus voor een comfortabele en veilige reisplek voor je hond in de auto. Dit kan een hondenbench, autostoeltje of mand zijn. Zorg ervoor dat de reisplek groot genoeg is voor je hond om te liggen, staan en draaien. Bevestig de reisplek stevig in de auto, bijvoorbeeld met een autogordel of door middel van het vastzetten van de bench.

Jimmy en Zara zitten daarnaast ook altijd met hun harnas vast aan een hondengordel om te voorkomen dat ze bij een aanrijden door de auto vliegen. Dit is met name bij kleinere honden een risico.

2. Maak je hond vertrouwd met de auto

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je hond vertrouwd te maken met de auto. Begin met korte autoritten en bouw deze langzaam op zodat je hond comfortabel wordt in de auto. Als je hond last heeft van reisziekte, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

3. Zorg voor genoeg water en voedsel

Zorg voor genoeg water en eten voor je hond tijdens de autoreis. In de vakantie is de kans op files groter, dus zorg ervoor dat je niet zonder water komt te zitten als je een keer een paar uur vaststaat. Wij geven Jimmy en Zara regelmatig eten en drinken tijdens de reis. We gebruiken hiervoor kleine plastic voer- en drinkbakken of bijvoorbeeld een grote Dopper.

4. Pauzeer voldoende

Tijdens onze allereerste autoreis met Jimmy stopte we ongeveer om de 2 uur. Achteraf was dit wat veel van het goede want hierdoor duurde de reis een eeuwigheid. Nu rijden we rustig 4 uur aan een stuk voordat we pauzeren. Zara ligt dan rustig te slapen, Jimmy kijkt graag mee naar buiten. Tijdens de pauzes zoeken we naar een rustig deel van een parkeerplaats. We lopen dan even met de honden, geven ze voer en spelen met ze. Let vooral goed op je eigen hond en stem daar je ritme op af.

5. Neem de nodige spullen mee

Het is handig als je bepaalde dingen snel bij de hand hebt in de auto, zoals eten, drinken en bijvoorbeeld een balletje voor tijdens de pauzes. Vergeet ook het paspoort niet van je hond. Wij nemen daarnaast altijd extra dekens mee zodat Jimmy en Zara een eigen plek hebben in de accommodatie.

Zeker weten dat je alles bij je hebt voor je autovakantie met je hond? Gebruik dan onze handige inpaklijst!

6. Plan voor hondvriendelijke accommodatie

Helaas is niet iedereen net zo’n fan van je hond als jij. Plan daarom voor een hondvriendelijke accommodatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Twijfel je? Bel dan even op en leg de situatie uit. Wij hebben wel eens een hotel opgebeld dat eigenlijk niet hondvriendelijk was waar we toch mochten verblijven. Wel vroegen ze een extra toeslag voor de honden.

7. Houd rekening met de lokale regels

Om vervelende situaties te voorkomen is het slim om van tevoren even de lokale regels op te zoeken van je bestemming. Op sommige plekken geld een permanente aanlijnplicht en zijn er bijvoorbeeld regels waar honden wel of niet mogen komen.

Picture of Over ons
Over ons

Wij zijn Maud en Luc van Paws & Passports. We doen niets liever dan op avontuur gaan in het binnen- of buitenland met onze twee shiba inu's Jimmy en Zara. Op deze reisblog delen we onze ervaringen en tips met andere hondeneigenaren die gek zijn op reizen.

Onderwerpen

Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *